Geen toezeggingen, wel tevredenheid na bezoek ministers aan kas
En vader Jaco hoe bevalt dat, werken met twee zoons in het bedrijf? Is het lastig om zaken los te laten?’ De belangstellende openingsvragen van minister Staghouwer van LNV aan Jaco van den Bosch, die samen met zoons Wouter en Tijmen gastheer was van het door Glastuinbouw Nederland geïnitieerde bezoek aan de glastuinbouw, kenmerkten de sfeer. Zijn collega Jetten van Klimaat & Energie focuste welswaar meer op de inhoud dan op het ondernemerschap, maar ook zijn inbreng en interesse werd als constructief ervaren.
Uiteraard stond het bezoek van de ministers Staghouwer en Jetten op vrijdagmiddag 18 maart in het teken van energie. Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland vervulde daarbij een coördinerende rol. “Ik kijk met een goed gevoel terug op dit werkbezoek. Er zijn heel veel onderwerpen de revue gepasseerd en de ondernemers vulden elkaar prima aan met praktijksituaties waar heel veel glastuinbouwondernemers momenteel mee worstelen en die leiden tot zorgelijke situaties.”
Mogelijke oplossingen
Gekozen werd voor de locatie van Bosch Kwekerij in Bleiswijk, waar groene paprika’s worden geteeld. Op de locatie in Berkel en Rodenrijs staat een innovatieve bramenteelt. Naast Jaco, Wouter en Tijmen van den Bosch waren nog twee collega-telers uitgenodigd om beide bewindslieden bij te praten over de persoonlijke situatie op hun bedrijf, hun visie op de huidige problematiek en mogelijke oplossingen.
Sebastiaan Breugem, van tomatenbedrijf Breugem Horticulture, benadrukte onder andere zijn situatie na de technische problemen met de aardwarmteput, waar hij samen met drie andere teeltbedrijven de warmte van kreeg. Willem van der Voort van Levoplant zat aan tafel mede vanwege zijn bestuursfunctie bij Warmtecoöperatie Maasdijk. Doelstelling van de coöperatie is om ook warmte te leveren aan woningen in het gebied, maar de directeur van Levoplant gaf aan dat met de huidige SDE-regeling er veel geothermieprojecten stil komen te vallen dit jaar.
Veel actuele onderwerpen
Zoals gezegd was er van beide ministers veel belangstelling voor de ervaringen van de aanwezige ondernemers. Die kregen ruimschoots de gelegenheid om hun verhaal te doen. Afwisselend stelden Jetten en Staghouwer de telers vragen als: wat vinden jullie dat er moet veranderen, hoe ziet jullie route voor de komende tien jaar eruit, welke prioriteiten willen jullie ons meegeven, waar moet de regie liggen in de energie-uitwisseling.
Toezeggingen werden er uiteraard niet gedaan, maar alle aanwezigen waren blij met de interactie. De winst zit in het een-op-een met twee belangrijke ministers van gedachten wisselen over actuele onderwerpen als: CO2-voorziening, CO2-bronnen, duurzame warmteprojecten, warmtenetwerken, restwarmte, geothermie, omgevingsvergunning, mijnbouwvergunning, SDE-subsidie, warmtebuffers en warmterotondes.
Trots en kwetsbaar
De glastuinbouw heeft haar visie voor 2040 al bepaald. Het is zeker de ambitie van de sector om die te halen”, gaf Adri Bom-Lemstra aan. Wouter van den Bosch stelde trots te zijn op hetgeen de Nederlandse glastuinbouw de afgelopen jaren heeft neergezet. Minister Staghouwer reageerde bevestigend, maar voegde daar afsluitend wel aan toe dat de huidige situatie ook aantoont hoe kwetsbaar de glastuinbouw is.