Data in greenhouse horticulture

Lansingerland – Bij Kwekerij Van Den Bosch in Bleiswijk zetten ze data en wiskunde in om beter en jaarrond bramen te laten groeien. Door gebruikt te maken van algoritmes en sensoren kunnen ze de gewassen en de vruchten in de hele kas nauwkeurig volgen en waar nodig de gewas strategie bijsturen.

“We zagen eigenlijk gelijk toen we met bramen begonnen dat in de winter productie niet meeviel’ vertelt Wouter van Den Bosch. “In het verlengde van het onderzoek dat we aan het doen zijn, zijn we heel erg aan het kijken naar data.” 

In de kas hangen sensoren die voor data zorgen. De verkregen data helpt enerzijds om beter te begrijpen welke strategie je wanneer inzet zodat de plant beter en meer kan produceren en anderzijds kan deze strategie op basis van algoritmes geautomatiseerd door de systemen in de kas worden uitgevoerd. 

Het Lean management principe heeft zijn oorsprong in de Japanse autofabrieken en is een manier om productieprocessen heel efficient te stroomlijnen want dat is ook belangrijk. Met alleen data kan je nog geen gewas verbouwen. Maar kan al die data ook niet teveel bedrijfsgeheimen prijsgeven? In deze aflevering van De Achtertuin vertelt wouter van den Bosch alles over data in de glastuinbouw.

Bron: https://rtvlansingerland.nl/announce/data-in-de-glastuinbouw/